• bilgi@kariyerwebtasarim.com
  • Terazidere Mh. Baki Sk. No:34/1 Bayrampaşa / İSTANBUL
Hosting SEO İlişkisi Nedir? Neden Önemlidir?
Hosting SEO İlişkisi Nedir? Neden Önemlidir?
Hosting SEO İlişkisi Nedir? Neden Önemlidir?

SEO olarak bilinen Search Engine Optimization, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. SEO internet sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için en önemli çalışmalardır. Arama motorları, gün geçtikçe kendini geliştirmeye devam ediyor ve en güvenilir web sitelerini en üst sıralara taşıyor. Günümüzde arama yaptığımızda karşımıza en üst sırada çıkan siteler bizlere güven veriyor ve herkes en üst sırada yer alan siteyi tercih ediyor. Yapılan araştırmalar neticesinde Google ADS reklamları dışında arama motorunda ilk 5’e giren siteler internet kullanıcıları tarafından güvenilir bulunuyor. Arama motorları siteleri üst sıralara taşırken oldukça seçici ve dikkatli davranıyor. Sitelerin arama motorlarında en üst sırada yer almak için yaptığı çalışmalar ise SEO olarak bilinmektedir.

SEO faaliyetlerinin Google algoritmasına uygun biçimde yapılması gerekmektedir. Yararlı ve doğru bir SEO çalışması için Google algoritmaları ve güncellemeleri düzenli olarak takip edilmelidir. Google algoritmasını daha etkili bir hale getirebilmek için oldukça sık bir şekilde güncelleme yapmak gerekiyor. Bütün güncellemelerle beraber SEO çalışmalarında birtakım değişikliklerin yapılması gerekir. Küçük bir güncellemeyi kaçırdığınız zaman ilk sayfadan 5. Hatta 6. Sayfalara kadar düşebilirsiniz.

Google internet sitenizi üst sıralara taşıdığında dikkat ettiği en önemli kriterlerden biri de web alanıdır. Yani Hosting’tir. İnternet sitesinin tüm dosyalarının yer aldığı alan Hosting olarak bilinir. Önemli dosyalarınızı PC’nin hard diskinde saklamanızın sebebini düşünün. Bunun tek sebebi dosyalarınıza istediğiniz an ulaşabilmektir. İnternet siteleri, Word dosyalarıyla benzerlik gösterir. İnternet sitelerinin ayakta kalmaları için onları yerleştirecek bir PC’ye ihtiyaç duyulmaktadır.

Arada oluşan fark şudur; internet sitenizin yer aldığı PC bilgisayarın düzenli olarak açık kalması gerekir, çünkü hem sizlerin hem de ziyaretçilerin istediği zaman erişebilmesi için bu çok önemlidir. Evdeki PC’lerden farklı bir şekilde internet sitesinin barınması için internette herhangi bir ağ üzerinden bağlı olan, bant genişliği evdeki bağlantıdan farklı olan bir cihaza ihtiyaç duyarız. Gerekli olan cihazların 7 gün 24 saat açık ve düzgün çalışması gerekir. Bahsi geçen bu PC ve internet sunucuları yani ‘’Hosting’’ adını almaktadır.

Ayrıca Hosting ne demek sorusuna cevaben; internet sitelerini 7 gün 24 saat aktif ve açık tutan, internet sitelerinin hızlı ve güvenilir çalışmasını sağlayan sistemlere deniyor. Sizlere bu hizmetleri dünyanın her yerinden sağlayan firmalar internet sitelerinize bu sunucularda hayat vermektedir. Ayrıca ‘’ hosting nedir ‘’sorusu da bu cevapla yanıtını bulmuştur.

Hosting Neden Önemlidir?

İnternet sitenizin sürekli olarak ayakta kalabilmesi ve hızlı çalışması için barındığı sunucular Hosting olarak geçer. Evde kullanılan PC ve bağlantılar internet sitesini herkes için ulaşılabilir kılmak için yeterli değildir. Kendi sunucunuz için alabileceğiniz güçlü bir internet için yeterli bir bütçeye sahip olmanız, bu konuda pekiyi bir fikir değildir. Bu fikir sizlere pahalıya patlayabilir. Bu yüzden en iyi seçeneklerden biri hosting hizmetlerinden yararlanmaktır.

Hosting firmaları, müşterilerin internet sitelerini kendi sunucuları içerisinde barındırır ve bu sunucular veri işleme merkezlerinde yer almaktadır. Bunlar en gelişmiş olan güvenlik sistemleriyle birlikte düzenli ve güvenli internet bağlantılarına sahip olan oluşumlardır.

Kaç Çeşit Hosting Seçeneği Vardır?

İnternet sitenizin şekli ve türüne göre ihtiyacınız olan Hosting türü de farklı olacaktır. Örnek olarak, kişisel bir internet sitesine sahip olmak isterseniz, temel işlevlere sahip olan bir Hosting kullanmak sizler için yeterlidir. Fakat E-ticaret sitesi ya da işletmeleriniz için kurumsal bir internet sitesi istiyorsanız, bunun için profesyonel Hosting hizmeti almanız gerekir.

İnternet sitelerinin her biri farklı bir projeyi temsil ettiği için her proje için farklı bir hizmet gerekir. Bu yüzden internet siteleriniz için alacağınız Hosting özellikleri internet sitelerinin çapına göre farklılık göstermektedir. Bundan sonraki paragraflarda Hosting türlerinden bahsedeceğiz.

VPS Hosting

VPS sunucular, özel sanal sunucular olarak da bilinir. Bunlar birbirinden bağımsız çalışan sanal cihazlara bölünmüş olan sunuculardır. Donanım ve paylaşımlı olarak kullanıldığından dolayı, sanal sunucuların maliyetleri diğer sunuculara göre daha uygundur. Bu sunucuların en önemli avantajlarından biri VPS sunucularının garantili kaynaklardan oluşmasıdır. Bu garantili kaynaklar başkalarıyla paylaşılmaz ve istediğiniz biçimde kullanabilirsiniz. Böylelikle paylaşımlı Hosting’lere oranla daha kontrollü ve esnektir.

Wordpress Hosting

Wordpress, dünya üzerinden en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemlerinden biridir. Ayrıca Wordpress’e odaklanmış olan hosting planları da sunucular sayesinde SSD diskleri, nginx sunucuları tarzındaki sistemlerin kullanılmasıyla otomatik olarak güncelleme ve yedekleme işlemlerini yapabilmenin yanında internet sitesinin güvenliğini de sağlamaktadır.

Paylaşımlı Hosting

Hosting sağlayıcı firmalar, genel olarak yüksek sayıda kullanıcılarla kaynak paylaşımı yapılmasını sağlayan hizmetler sunmaktadır. Seçmiş olduğunuz plana bağlı olarak, hosting hizmetleri üzerinden birden fazla internet sitesi barındırabilmeniz mümkündür. Günümüzde birçok sağlayıcı, sınırsız trafik Hosting hizmetleri sağlamaktadır. Böylelikle kullanım sıklığınızın yüksek seviyelere çıkması sizlere maliyet açısından problem yaratmaz.

Dedike Hosting

Bu Hosting, kolayca anlatmak gerekirse, bireysel kullanıcıların tek başına kullandıkları fiziksel cihazlar ve PC’lerdir. Kullanıcılar bant genişliğinden disk alanlarına kadar sunucularından bütün kaynaklarını kolaylıkla kullanabilmektedir. Dedike sunucuların, özellikle aylık olarak trafik hacimleri yüksek olan internet sitelerinin, dosya indirme ve yüksek ihtiyaçları yüksek olan internet siteleri için ideal olan sunuculardır.

Kurumsal Hosting

Kurumsal Hosting, kolayca kullanabileceğiniz, cPlanel ve VPS fonksiyonlarıyla birleştirip sizlere sunulmuş olan Hosting hizmetlerinden biridir. Kurumsal hosting sayesinde bant genişliğinin yanında işlemci ve Dedike RAM elde edilebilir ve bunların yanında yüksek bir trafiğe sahip olabilirsiniz. Veri ağırlıklı olan ve e-ticaret sitelerinin gereksinim duydukları faktörlerdir.

Hosting Sağlayıcılarından Alınabilecek Diğer Hizmetler Nelerdir?

Günümüzde birçok Hosting sağlayıcısı ya da diğer adıyla Hosting firması bulunmaktadır. Bunların sunacakları hizmetlerde değişmektedir. Hosting firmalarının sizlere sunabileceği değişik hizmetler şunlardır;

Alan adı kaydı ve transfer:

Alan adı, internet sitenizin ismi ve adresidir. Bir ad ve uzantıdan oluşur. Örneğin alan adınız ‘’ali.istanbul’’ ise Ali isim, İstanbul uzantıdır. Kendi internet sitenizi kurmak için sizlerden bahseden bir alan adı seçip kayıt oluşturmanız ve alan adınızı kaybetmemek ya da başkalarına kaptırmamak için yıllık olarak birçok yenilemeyi zamanında yapmanız gerekir. Fakat bir alan adına sahipseniz Hosting sağlayıcılarınız bunu kendi şirketlerinize ya da istediğiniz farklı şirketlere transfer etmeniz için sizlere yardımcı olacaktır.

E-Posta Hizmetleri;

Bugün bir internet sitesine ihtiyaç duymayabilirsiniz, fakat ‘’ad.soyad@alanadı.com’’ biçimde profesyonel bir internet sitesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bununla alakalı olarak ihtiyaç duyduğunuz iki şey birincisi alan adınız ve diğeri e-posta hizmetleridir. Böylelikle e-postalarınızı PC’lerinize kurabilir ve herhangi bir yerden ya da bilgisayar üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Günümüzde bütün Hosting sağlayıcıları yukarıda bahsedilen hizmetleri sizlere kolaylıkla sunabilmektedir. Fakat hosting hizmetleri dışında sunulabilecek ek hizmetler şunlardır;

SSL Sertifikası

SSL sertifikaları internet sitenize gelen ziyaretçilere, internet sitenizin güvenli olduğunun işaretini veren sertifikalardır. SSL sertifikası üzerinde ise sertifika sahibi olan alan adı, bitiş tarihi ve sertifikayı sunan firmanın adı yer almaktadır. Herhangi bir tarayıcı internet sitelerinize bağlandığı zaman otomatik bir biçimde SSL sertifikasını çeker ve sizlere herhangi bir problem olmadığının işaretini verir. Google Chrome üzerinden alınan ‘’Güvenli Değil’’ uyarısı ise, Google internet sitesi güvenlik standartlarını yükseltmektedir.

SEO Araçları

İnternet sitelerinizin en iyi konumda olması için SEO oldukça önemlidir. En çok tıklanan bağlantılar Google organik sonuçlarda yer alan ilk üç sırada yer alır. Sıralamanızı ve internet sitenizin kalitesini yükseltecek SEO çalışmaları, internet sitenizin popülerliği ve profesyonelliğini arttırır.

Güvenlik

İnternet sitelerinin güvenliğini evlerinizdeki alarm sistemleri gibi düşünebilirsiniz. Bu sistemler olağanüstü bir durum olduğunda alarma geçip sizlere uyarı mesajları gönderirler.

İçerik Teslim Ağları(CDN)

Proxy sunucularının ve önemli veri merkezlerinin coğrafik konum üzerinden dağıtılan ağlarına içerik teslim ağları denir. Bu sunucular internet sitelerinizin görsel, CSS dosyaları ve Javascript içeriklerinin hatırlanmasını sağlıyor. İnternet sitenize gelen herhangi bir ziyaretçi içerikleri kendilerine en yakın olan sunuculardan görüntülemektedir. Bu yüzden internet sitelerinizin yüklenme süreleri kısalıyor, bundan ötürü kullanıcı deneyimi hızlanıyor ve iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olan bir internet sitesine sahip oluyorsunuz.

Bana Uygun Olan Hosting Hizmetlerini Nasıl Seçebilirim?

Sizlere ya da işletmelerinize uygun olan hosting hizmetlerini seçerken dikkat etmeniz gereken konular vardır. Bunları şöyle açıklayabiliriz;

1.      Web Alanı: Bu alan internet sitelerinizin barınması için internet üzerinde sizlere ayrılan alandır. Web alanını dikkatli bir biçimde inceleyin. Bunun sebebi her hosting planı farklı boyutlarda alan sumaktadır.

2.      E-Posta Hesapları: Hosting planınız içerisinde yapabileceğiniz e- posta hesap sayılarıdır. Temel planlarda bile en az 10 adet e-posta hesabı verilmektedir. Gelişmiş planlarda e-posta hesabı sınırsız açılabilir.

3.      Kontrol Paneli: Kontrol paneli üzerinden bütün hizmet ve uygulamaları yönetmeniz mümkündür. E-mail hesapları oluşturup, uygulamalar yükleyebilir ve alan adınızı yeni baştan yönlendirebilirsiniz. Burada önemli olan, kontrol panelinin basit bir kullanıma sahip olmasıdır. Hosting sağlayıcıları genellikle cPanel ya da Plesk hizmetleri sunmaktadır. Yukarda bahsi geçen kontrol panelleri günümüzde en çok tercih edilen ve en kaliteli olarak görülen kontrol panelleridir. Fakat hosting sağlayıcıları da sizlere kendi kontrol panelinizi sunmaktadır. Bu yola başvurmadan önce deneme süreci talep etmenizi öneriyoruz.

4.      Aylık Transfer: İnternet sitelerinizin bir ay içerisinde kullanıcılara aktardığı veri miktarının tümüdür. Örnek vermek gerekirse herhangi bir internet sitesi 10 KB ve 2 kullanıcı tarafından ziyaret ediliyorsa 20 KB’lık transfere ihtiyaç duyduğunuz açıktır. Ziyaretçi sayıları 10 üzerinde ise ihtiyaç duyduğunuz transfer oranı 100 seviyesinde olur.

5.      Veri tabanları: Paylaşımlı olan hosting planları içerisinde kaç adet veri tabanına sahip olabileceğiniz oldukça önemlidir. Bu sayı sunucular üzerinden kaç internet sitesi barındırabileceğinizi belirlemektedir. Rakam, seçtiğiniz Hosting hizmetlerine bağlı olan bir veri tabanı üzerinden sınırsız bir şekilde veri tabanı değişimi yapılabiliyor.

6.      Ulaşım garantisi: Hosting sağlayıcıları genel olarak internet sitesi zamanının %99.99’luk kısmında erişim garantisi sunmaktadır. Bu verilen bilgiler genel olarak Hosting planlarının ürün açıklamaları kısmında yer almaktadır. Fakat hizmet seviyesi anlaşmaları hakkında bilgi almanızı öneriyoruz. Bunun sebebi de hosting sağlayıcıları garanti verdikleri zamanlara ulaşamadıkları takdirde geri ödeme yapmaktadırlar.

7.      Teknik destek: Bugün iyi bir hizmet veren hosting sağlayıcısı söz konusu olunca günümüzde birçok kişi seçimlerini etkileyen en önemli unsurlardan biri teknik destektir. İnternet sitenizin bilinmeyen problemlerden ötürü ulaşamaz bir hale gelmesi ve bu konuyla alakalı hızlı bir dönüş alabilmeniz gerekiyorsa teknik bilgilere sahip olan, sizlerle aynı dili konuşan bir hizmet sağlayıcısıyla konuşmak ve iletişim kurmak istersiniz.

8.      Fiyat: Bu konu karar konusunda sizlere en büyük faktör olarak görünmemelidir. Şunu belirtmek isteriz ki, ucuz olan sunucular genellikle pahalıya patlıyor. İnternet siteniz bir e-ticaret platformuna sahipse bu durum daha önemli bir hale geliyor. Bunun sebebi ise Hosting hizmetlerinde kısa süre içerisinde bile problem çıkması durumunda bunun bedeli ağır olabilmektedir.

9.      Hosting sağlayıcılarının teknik özellikleri üzerinden yaptığınız analizler sonucunda kaliteli olup sizlere en uygun olanı seçiniz. Daha sonra seçtiğiniz hosting sağlayıcıları arasından fiyat karşılaştırması konusunda sizlere uygun olanları, teknik özellikler neticesinde eleme yaptıktan sonra belirleyin.

10.  Ek hizmetler ve Ekstra durumlar: Sağlayıcılar arasında karşılaştırmak yapınız. Birbirleri arasındaki farkı belirleyin. Hosting hizmetlerini daha farklı şekilde sunmak ve kaliteli hizmetler konusunda sizlere verdikleri hizmetleri inceleyin. Farklı ülkelerde veri merkezi olanları gözlemleyin ve Sizlere bu hizmetleri satmadan önce deneme süresi verenleri kaçırmayın ve deneme süreçlerinden faydalanın.

Hosting Hizmetleri Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Hosting hizmetlerini almak istediğiniz zaman ürünlerin açıklamalarına dikkat ediniz, Ayrıca uzak durmanız gereken bazı durumlar vardır;

Aylık trafik aşımında oluşması muhtemel olan maliyetler;

·        Bazı hosting sağlayıcıları aylık trafik aşımında sizlerden ekstra ücret isteyebilir. Fakat bu tarzların sözleşmede belirtilmesi gerekir.

       Alan adı transferleri gibi durumlarda belirtilmeyen maliyetler;

·        Bazı zamanlarda ücretsiz olarak sağlanan alan adı transfer uygulamaları bulunmaktadır. Fakat bu tarz uygulamalardan aldığınız hizmetler esnasında, alan adınızı farklı bir hosting’e taşıdığınızda karşınıza ekstra maliyetler çıkabilmektedir. Bahsettiğimiz durum sık bir biçimde görülen bir durum değildir. Fakat bu tarz şeylere önlem almanızı tavsiye ediyoruz.

       Alan Adı Mülkiyeti;

·        Bazı Hosting sağlayıcılar alan adını insanların adına değil, kendi şirketleri üzerine kayıt yapmaktadır. Bu tarz durumları yaşamamak için alan adı kısmında kendi adınızın olduğuna dikkat ediniz.

      Teknik Destek Hizmetleri Vermeyen Hosting Sağlayıcıları;

·        Hosting kullanımı hakkında herhangi bir bilgi sahibi değilseniz, sağlayıcıların iyi bir teknik ekiplerinin olması oldukça önemlidir. Sağlayıcılarınız ile irtibat kurup, sizlere uygun süre içerisinde düzgün bir şekilde cevap vermeleri gerekir.

Hosting Yönetiminde Teknik Bilginin Önemi Nedir?

Hosting yönetimi konusunda, cPanel ya da Plesk tarzında kaliteli bir kontrol paneline sahipseniz, teknik bilginin çok gereği yoktur. Wordpress, GoDaddy gibi popüler ve kaliteli uygulamaların sunduğu bazı programlar sayesinde bu işlemleri bir tıklama ile çözebiliyorsunuz. Tabi ki bunun yanında teknik bilgiye sahip olmanın birçok avantajı da vardır. Örnek olarak internet sitenize içerikler yüklemek için FTP tercih edilebilir.

Hosting sahibi olup, internet sitenizi, internet yüklemenin yollarını arıyor olabilirsiniz. Hosting planı seçip, internet sitenizin tasarlanması ve insanların erişebileceği bir biçimde internet üzerinde yayınlamak, oldukça önemlidir. Bu konular ile alakalı bir teknik bilgiye sahip olup, bireysel olan bir internet sitesine sahip olmak istiyorsanız, Adobe Dreamweaver ve HTML kullanarak bu işlemleri yerine getirebilirsiniz.

Herhangi bir teknik bilgiye sahip değilseniz, Joomla, Magento, Wordpresss tarzındaki uygulamalar ile başlayıp, bu uygulamalar sayesinde kontrol panelinizdeki birkaç uygulama ile kolayca yükleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Kendinize ait bir şema seçip, çok sayıda eklentiler arasından sizlerin işine yarayan eklentileri yükleyip işlerinizi kolayca halledebilirsiniz.

Sizlere bu yazımızda hosting ne demek, hosting nedir. Soruları ile alakalı olabildiğince kapsamlı bilgiler vermeye çalıştık. Yazımızın bölümlerini incelediğiniz zaman, Hosting ile alakalı aklınızdaki bütün soruları giderebilirsiniz. Kullanıcı panelleri, en güvenilir kontrol panelleri ve sizlere en iyi şekilde hizmet sunan Hosting sağlayıcılarının verdikleri hizmetlerden ve vermesi gereken hizmetlerden bahsettik. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Blog sayfamızda internet ve tanımlarıyla alakalı aklınızdaki soru işaretlerini gidermek adına birçok yazı bulunuyor. Göz atmayı unutmayın.

ETİKETLER: hosting, seo, ilişkisi


Web Tasarım hizmetlerimiz hakkında bir uzmanla görüşmek için bizimle 0544 897 48 19 nolu telefonu arayarak iletişime geçin veya TEKLİF ALIN biz sizi arayalım.